Ga naar de inhoud

Tapen, Bandageren en Medical Taping

Aangebrachte medical tape op de knie bij Sportmassage Silvie (Swalmen, Roermond). Tapen kan ook met sporttape.

Tapen & Bandageren

Een gewricht kan ondersteund of gestabiliseerd worden met behulp van sporttape, een niet-elastisch kleefverband. Door middel van tapen kan de rek op spieren en pezen verminderd worden.

Middels het aanleggen van een bandage kan men een gewricht fixeren en ondersteunen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van elastische zwachtels en kunnen wel of niet-klevend zijn.

Het doel van tapen of bandageren kan preventief of therapeutisch zijn. Bij regelmatig terugkerende blessures is het vaak verstandig vooraf aan de belasting het gewricht te tapen en/of te bandageren. Bij een overbelasting kun je een tape of bandage aanbrengen om te ondersteunen of juist een beweging te remmen. Een tape of bandage mag in principe alleen gedragen worden tijdens het sporten. Bij voorkeur niet langer dan 24 uur in verband met huidirritaties of –beschadigingen.

Medical Taping / Kinesiotaping

Bij medical taping of ook wel kinesiotaping genoemd, wordt tape gebruikt welke dezelfde rekbaarheid heeft als de huid. De medical tape ondersteunt de functie van de spieren, zonder de beweging te beperken. Het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.

De tape kan worden gebruikt bij klachten om gewrichten te ondersteunen, spieren te beïnvloeden en om spanningstoename of juist afname te realiseren. Ook kan het gebruikt worden ter correctie van de houding, het laten afnemen van zwelling en ter vermindering van pijn. Ook bij hooikoorts en COPD kan het inzetten van deze tape klachten verlichten.

Afspraak maken

Bij Sportmassage Silvie kun je terecht voor tapen/bandageren of Medical Taping. Dit kan door het boeken van een sportconsult of je kan een losse afspraak maken voor alleen tapen/bandageren of Medical Taping (15 minuten). Geef bij het maken van de afspraak altijd even aan welke tape en waarvoor je deze nodig hebt.

Tips

Kom je voor het aanleggen van een tape of bandage, houd dan rekening met het volgende:

  • Gebruik geen bodylotions en dergelijke op de dag van de afspraak.
  • Verwijder haren op de plek waar de tape wordt aangebracht.
  • Na het tapen tenminste 1 uur wachten voordat je de tape nat maakt.
  • Soms ontstaat er korte tijd jeuk na het aanbrengen van de tape. Houdt deze jeuk langer dan 20 minuten aan, verwijder dan de tape.
  • Het verwijderen van de tape werkt het beste door deze eerst goed nat maken, daarna kan de tape voorzichtig worden verwijderd.