Meteen naar de inhoud

Mobilisaties

Mobilisatie van de rug

Indien de beweeglijkheid in een gewricht wordt beperkt, of wanneer bepaalde bewegingen in een gewricht pijnlijk zijn, kunnen mobilisaties en/of manipulaties worden toegepast om deze beweeglijkheid te verbeteren en pijnklachten te verminderen.

Oorzaken afname beweeglijkheid

Oorzaken van afname van de beweeglijkheid kunnen liggen in de spieren, doordat deze verkort zijn of te veel gespannen zijn (hypertonie), of in het gewrichtskapsel en de ligamenten. Door het bevorderen van de beweeglijkheid kunnen pijnklachten worden verlicht of zelfs worden verholpen.

Effecten behandeling

Mobilisaties en manipulaties zijn technieken die worden toegepast om het gewricht weer zijn normale beweeglijkheid (range of motion) terug te geven. Ook worden ze toegepast wanneer de beweging van een gewricht in een bepaalde richting pijnklachten veroorzaakt.

Mobilisaties

Mobilisaties en manipulaties worden ingedeeld in 5 gradaties. De eerste en tweede gradatie zijn voornamelijk ontspannend en voedend voor het gewricht. De derde en vierde gradatie zorgen voor meer beweeglijkheid van het gewricht. De vijfde gradatie is de manipulatie. Bij Sportmassage Silvie worden alleen mobilisaties toegepast, geen manipulaties.

Manipulaties

Een manipulatie is een korte, snelle, gecontroleerde rekbeweging van het gewrichtskapsel. Hierbij kan eventueel een knappend geluid zijn te horen. Bij het geven van druk op het gewricht wordt die druk in het gewricht plotseling hoger, waardoor belletjes in de gewrichtsvloeistof zich verplaatsen of knappen. Er wordt dus niets rechtgezet of verplaatst en er wordt ook niet “gekraakt” zoals bijvoorbeeld door een chiropractor wordt gedaan.

Complete behandeling

Een behandeling waarbij mobilisaties worden toegepast in combinatie met bindweefseltechnieken, triggerpointtechnieken, fasciatechnieken en therapeutische massagetechnieken kunnen de beweeglijkheid van een gewricht laten toenemen. Vaak merkt men al direct na de behandeling resultaat en een verlichting van klachten.

Afspraak maken

Bij Sportmassage Silvie kun je terecht voor behandeling van klachten veroorzaakt door een verminderde beweeglijkheid van een gewricht. Mobilisaties zijn onderdeel van een complete behandeling welke wordt gegeven binnen het Sportconsult en de Sporttherapie, een therapeutische sportmassage gericht op de behandeling van klachten. Geef bij het maken van je afspraak aan wat je klachten en wensen zijn.